Torej, London.

Uau. Zaenkrat sem navdušen, kar sem videl. Mesto izgleda fantastično. Čeprav vsi govorijo, kako je ogromno in da se takoj izgubiš, sam nisem imel tega občutka. Vse je narejeno za »debile«, na vseh busih, podzemnih in ostalih transportih, imajo vse avtomatizirano, tako da napovedalka napove na katerem busu si, v katero smer se pelješ, katera je naslednja postaja, tako, da če si prej pogledaš zemljevide (ki so na vseh busnih) se res težko izgubiš. Vse je označeno, sicer ne vedno na najbolj očitnih mestih, včasih moraš malce pogledat naokoli (to dela kanadčanom probleme, ker nimajo vsega na nosu J) ampak je kar kul. Včeraj sem zjutraj zajtrkoval v hostlu, nato pa sem se odpravil na potep, proti Shoreditchu in Hackneyu, torej vzhodno-centralni London. Shoreditch je takšna trendy soseska, z odpiljenimi diskotekami, tipičnimi pubi, komedijskimi klubi, in pisarnami za manjša podjetja. Vsaka tretja ulica »izgleda« zapuščena, v bistvu pa je takšna namenoma, saj so v teh od grafitov porisanih ulicah ponavadi kakšni studiji, dobrodelne organizacije, lokali. Kar lušno. Me je malce razjezilo ker do 12ih nisem mogel v noben lokal na kavico, ker je pred 12-to odprtih le peščica take-away kavarn, sam pa sem se želel usedet kot človek in izkoristit internet, da se javim domov. Kakorkoli, sprehajal sem se že toliko časa in iskal kam se bom sparkiral, da je bila ura naenkrat 12 in je mesto zaživelo, ker so se končno odprli pubi in restavracije. Sam sem zašel v nek gruzijski bar. Verjetno. Po naglasih natakarjev sodeč. Tam sem pojedel še kosilo, nato pa sem se še malo sprehajal po Hackneyu, ki se mi zdi kar fleten plac, da si najdem stanovanje. Definitivno bom v naslednjih dneh pozoren na oglase iz tistega konca.

Okoli 15ih sem prišel na to agencijo, ki mi je uredila dokumentacijo, na uvodni sestanek. Sicer sem pričakoval, da bo to 1 na 1, na koncu pa je bila to nekakšna skupinska dobrodošlica zame in za 15 drugih ki so v zadnjih nekaj dneh pripotovali v London. Izvedel sem še, da kljub temu, da so mi 3x potrdili ta datum za sestanek, sem bil na napačnem sestanku. Ker ta je bil namenjen Avstralcem, Novo Zelandcem in Kanadčanov. Tako, da sem bil edini Evropejec v skupini in me je mladenič, ki nas je sprejel imel na piki, in me preprodajal za vizo. Namreč oni so lahko v Angliji največ 2 leti. Tako, da bom očitno kar popularen pri tujkah. J Izvedeli smo en kup informacij, kaj početi, kaj ne, kam se obrniti za pomoč, kako goljufati pri davkih itd. J Sredi sestanka, ker je bil ravno petek, so pred nas postavili punč in gajbo piva, tako da smo se začeli ogrevati za večer. Ta agencija se veliko ukvarja s socialnimi eventi. Meni najbolj zanimiva zadeva, ki jo organizirajo je Secret London. 1x na mesec, ti pošljejo sms, kje in kdaj se dobimo in to je to kar ti povejo. Potem pa te odpeljejo nekam, na doživetje skrivnega Londona. 2 primera, ki sem si jih zapomnil: Odpeljejo te po nekem stopnišču v središču Londona, tako ozkem, da moraš postrani hodit. Stopnišče vodi do starega javnega stranišča, velikega okoli 20 kvadratov. Ko se vsi stlačijo notri, je na sredi sobe 1 kvadrat velik oder, na katerega spleza plesalka in pleše kabaret. Drugi primer recimo, je nek ameriški lokal, kjer ljudje hodijo na večerjo, na pivo itd. Ampak če v tem lokalu natakarico prosiš, da bi rad govoril z vodjo lokala, se lahko zgodijo zanimive stvari. Namreč, ko pride vodja lokala mu rečeš, rad bi govoril z gospodom jackrabittom in vodja lokala reče, seveda. In te odpelje v kuhinjo in svojo pisarno. Nato odpre svojo omaro za mizo in ko stopiš skozi, si v skrivnem nočnem klubu. Takšnih stvari je baje ogromno, tako da se že veselim, da na ta način raziščem London. Tudi, sami smo že včeraj doživeli zanimivost. Odpeljali so nas v en pub, nabito poln in smo šli po stopnicah na vrh zgradbe (6.nadstropje) kjer je na strehi stal ogromen Vigvam. Notri je bil barček, na sredi šotora pa ogromna rešetka na odprtem ognju, kjer so pekli zrezke, burgerje, vegetarijansko hrano, itd. Cela streha je dišala po ognju in tudi na drugi strani vigvama, je bil del terase, s fantastičnim pogledom na nočno kuliso Londona.

Vreme je smešno. Z letalom smo pristajali v groznem nalivu in vetru, tako da je kar prestavljalo letalo. Ko smo pristali in stopili iz letala, naenkrat ni bilo več dežja. Včeraj sem se zbudil v sončen dan, ko sem pojedel zajtrk in se pripravil za odhod, sem seveda stopil na dež. Marelo ven in gremo do avtobusa. Namenoma sem šel na avtobus, ker z undergroundom ravno ne vidiš mesta, tako pa sem se kar nagledal zgradb, trgovinic, mostov… Ko sem stopil iz avtobusa 15 min kasneje, je sonce sijalo tako močno, da sem slačil iz jakne, ampak že 5 min kasneje je spet deževalo. Tako, da tega se bom moral navadit, ampak vidim, da razen če ni res ne vem kako grozen naliv, ljudje hodijo samo s kapucami, dežnikov pa ne vlečejo iz torb. Prav tako, imajo semafore v Londonu bolj za okras. Ljudje ne samo da hodijo preko ceste ko je rdeča, hodijo tudi čez 3 pasovnice kjer sploh ni prehodov. To je bilo malce strašljivo na začetku, sploh potem ko sem videl, da je policist stal na prehodu za pešce in sem sam seveda čakal na zeleno, ljudi pa to ni zanimalo in očitno tudi njega ne, zato so se vsi še naprej ne-držali pravil.

Tako, za enkrat toliko. Danes nimam nič posebnega v planu, razen gledanje nogometne tekme v bližnjem Pubu, če pa me kam odnese bom pa definitivno to tudi sporočil.

Mimogrede,

TEL: (+44)75 491 090 63

MAIL: lenart.cernelic@gmail.com

SKYPE: lenart.cernelic

Pogled iz hostla

Pogled iz hostla

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s